Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije.

Ajurveda je časovno preizkušena medicinska znanost.

Kar mora obstajati, obstaja, ne glede na to, kako se svet spreminja. Vsaka znanost, ki je uporabna, preživi skozi različne generacije in se prenaša iz ene generacije v drugo. Narava ima edinstven način za ustvarjanje in uničevanje sistemov; mi ostajamo samo opazovalci, izbrisani s časom!

Ajurveda je znanost, ki se je soočala s pretresi vseh časov in se kljub temu še vedno pojavlja kot vodilni alternativni zdravstveni sistem. Ajurveda je najstarejša oblika zdravstva na svetu. Pisna tradicija sega 5.000 let v preteklost, ustna tradicija te znanosti je brezčasna.

OSNOVNI PRINCIPI AJURVEDE

Obstajajo tri osnovne biološke energije, ki jih opisuje Ajurveda - Vata, Pita in Kafa, imenovane tudi "tri doše". To so tiste energije, ki popolnoma nadzirajo vesolje in so odgovorne za planetarna gibanja (Vata), njihov nastanek in uničenje (Pitta) ter ustvarjanje in vzdrževanje novega življenja (Kafa). Te tri energije najdemo v vsakem živem bitju in so odgovorne za zdravje in bolezen. Njihovo ravnovesje pomeni zdravje ali harmonijo, medtem ko njihovo neravnovesje pomeni bolezen ali kaos.

Te energije urejajo vse procese na vseh ravneh našega življenja. Vata ureja vsa gibanja, Pita ureja vso toploto in preobrazbo in Kafa ureja rast in strukturo.

Naša prehrana, naše vedenje, letni časi, čustva in življenjski slog imajo vpliv na ravnotežje teh treh energij. Glavni način zdravljenja v Ajurvedi je vzdrževanje ravnovesja Vata, Pitta in Kafa doš. To ravnotežje dosežemo tako, da uvajamo spremembe v našem življenju, naših mislih, naši prehrani in razumevanju narave ter z uporabo rastlinskih zdravil. 

»Samadosha samagnisch samadhatu malakriya Prasanna atma mana swastha iti abhidhiyate«. (Sanskrit Verse)

Zgornji verz sanskrita pravi, da so uravnoteženo stanje doš, Agnija (prebavnega ognja), Datujev (tkiv) in ob normalnem delovanju Male (odpadni proizvodi), ob veselem stanju Atmana (duše), čutnih organov in uma simptomi zdravega življenja.

Neuravnotežena Vata lahko pripelje do prehitrega uma, slabe cirkulacije, slabe prevodnosti živcev, izgube spomina, nepravilnega izločanja odpadnih snovi, neprijetne menstruacije oziroma do vseh sprememb, ki so povezane z gibanjem. 

Pri neuravnoteženi Pitti lahko razvijemo prekomerni prebavni ogenj. Zaradi tega lahko nastanejo težave kot so zgaga, prekomerna želodčna kislina, vročina, vnetja oziroma vsa stanja, ki so povezana s toploto in prebavo.

Neuravnovešena Kafa lahko povzroči kronično preobremenjenost, povečanje telesne mase, celulit, nastanek holesterola, akne, mastno kožo oziroma vsa stanja, ki si povezana s strukturo in podmazovanjem.

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja in pravilnega delovanja različnih sistemov se uporabljajo rastline v sinergistični kombinaciji, prehrana, dnevna rutina in meditacija. Ravnovesje v organizmu obnavlja zdravje. Ajurveda se ne osredotoča na zmanjševanje simptomov, osredotoča se na izboljšanje zdravja. Tam kjer je zdravje, ni prostora za bolezen!

Zadnjih 100 let je zaradi invazij tujih zdravstvenih metod v Indijo Ajurveda postala razdrobljena. Na svoje tirnice se vrača zadnjih 35 let. Zaradi vse večjega znanstvenega preverjanja na znanih raziskovalnih ustanovah je Ajurveda najhitreje rastoči zdravstveni sistem v svetu.

Ajurveda pravi, da se pet elementov (ogenj, zemlja, voda, zrak in eter) v svoji biološki obliki združujejo, in tvorijo 3 energije v telesu. Te tri osnovne energije so primarne življenjske sile ali biološke energije, imenovane doše - Vata, Pita in Kafa. Regulirajo fiziološke funkcije v našem telesu, poleg tega pa zagotavljajo naše fizične lastnosti. Konstitucija osebe je primarno določena glede na prevladujočo došo.

Zaradi teh edinstvenih kombinacij doš nobena oseba ni enaka. Določitev konstitucije nam daje vpogled v notranje delovanje telesa, vedenje, tip telesa . Tako vemo, katera zelišča, prehrana, zdravila in aktivnosti bodo primerne za posameznika, da ohrani svoje zdravje celo življenje. Prav tako lažje ugotavljamo nagnjenost k določenim boleznim različnih konstitucij in prav tako je mogoče preprečiti določene bolezni in spodbujati zdrav način življenja. V skladu s tem lahko oseba načrtuje prehrano in druge rutinske dejavnosti glede na njegovo konstitucijo. Ta individualna analiza konstitucije je pomemben korak pri ugotavljanju vseh vrst bolezni in v veliko pomoč pri vzdrževanju dobrega zdravja in preprečevanju bolezni.

Vaša prevladujoča doša bi lahko bilo katera od teh treh, kombinacija dveh ali vseh treh v uravnoteženi obliki.