BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
     031 365 458

0Item(s)
0 Items Košarica

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Termini individualnih svetovanj in opis svetovanj

Mala šola fitoaromaterapije - FITOAROMATERAPIJA ZA DIHALA

Prijave so možne na email: info@fito-tm.si ali na telefonsko številko 031-365-458.

Lokacije na katerih se izvajajo delalavnice:

MARIBOR 25.1.2020 (sobota) začetek delavnice: ob 10.00

Lekarna Lah, Gorkega ulica 18, Maribor

SLOVENSKA BISTRICA 1.2.2020 (sobota) začetek delavnice: ob 10.00

Trgovina Vegevita, Žolgarjeva ulica 6

PTUJ 22.2.2020 (sobota) začetek delavnice: ob 10.00

Trgovina Avena, Vegova ulica 2 e, Ptuj.

LJUTOMER 15.2.2020 (sobota) začetek delavnice: ob 10.00

Trgovina Avena, Prešernova ulica 25, Ljutomer

 

Delavnico vodi Marija Gorišek dipl.m.s, fitoaromaterapevt

 

Kako uporabljati zdravilne rastline in eterična olja pri obolenjih dihal? A se že nekaj časa vrtite v krogu z pogostimi in ponavljajočimi okužbami dihal? Če ne veste kako si lahko pomagate sami, vas vabimo na malo šolo fitoaromaterapije za področje dihal.

Cilj delavnice je prenesti znanje tistim, ki ste zainteresirani z namenom, da se naučite kako si lahko pomagate sami pri določenih zdravstvenih težavah. Na delavnici se boste naučili kako uporabljati zdravilne rastline in eterična olja pri obolenjih dihal na varen in učinkovit način (varna koncentracija (koncentracija za otroke, koncentracija za odrasle); varna uporaba - inhalacija, dermalno, oralno, vaginalno, rektalno); kemizem in delovanje zdravilnih rastlin in eteričnih olj.

S pridobljenim znanjem lahko pomagate sebi in svoji družini.

Na delavnici bomo obravnavali:

Osnovna načela fitoaromaterapije dihal: Kaj je fitoterapija? Kaj je aromaterapija?

Katere zdravilne rastline bomo uporabili pri težavah z dihali (kemizem in delovanje):spoznali bomo rastline, ki delujejo kot ekspektoransi (za izkašljevanje), rastline ki vsebujejo veliko sluzi, rastline z antispazmatičnim delovanjem, rastline ki redčijo sluz, rastline z antiseptičnim delovanjem ter rastline, ki olajšajo izkašljevanje. Če rastline nabiramo sami, je dobro vedeti kako naj jih uporabljamo (kot čaj, tinkturo…). Če pa zdravilne rastline kupujemo, je potrebno prebrati deklaracijo, na kateri morajo biti navedeni podatki o načinu pridobivanja pripravka.

Kako prepoznamo kvalitetno eterično olje (zakaj je potrebno poznati kemizem eteričnih olj): veliko ljudi uporablja eterična olja brez kakršnih koli osnovnih informacij. Z varno uporabo se izognemo toksičnem delovanju eteričnih olj na naš organizem ali organski sistem.

Katera eterična olja bomo uporabili pri težavah z dihali ter kako jih lahko uporabljamo: varna koncentracija (koncentracija za otroke, koncentracija za odrasle); varna uporaba - inhalacija, dermalno, oralno, vaginalno, rektalno); kemizem in delovanje eteričnih olj.

Praktični del: Izdelava izdelkov za dihala:

melat za dihala (med z eteričnim oljem)

mazilo za dihala po želji

oljna mešanica z eteričnimi olji za dihala (roll on)

sirup za dihala

 

Cena : 45 eur

Cena vključuje:

Obsežno gradivo

Zdravilne rastline pri boleznih dihal

Opis zdravilnih rastlin – kemizem in delovanje

Eterična olja pri boleznih dihal, kemizem in delovanje

Recepti za različne zdravstvene težave (alergije, astma, gripa, prehlad, vnetje ušes, sinusitis…)

Kako si lahko dodatno pomagamo pri naslednjih težavah: gripa, astma, alergija, bronhitis, KOPB, sinusitis…

4 izdelke, ki ste jih izdelali sami in jih lahko takoj začnete uporabljati

Čas trajanja delavnice: 3 do 4 ure

 

Kaj je fitoterapija

Fitoterapijaje medicinska disciplina, ki za zdravljenje in preprečevanje bolezni ter ohranjanje zdravja uporablja celo rastlino ali dele rastlin ter njihove izvlečke. Fitoterapija je »sodobno zeliščarstvo«. Temelji na znanstveno dokazanih in preverjenih receptih tradicionalne medicine. Fitoterapija danes uporablja standardizirane rastlinske izvlečke v natančno določenih odmerkih, pogosto tudi močnejše kot se uporabljajo zeliščarstvu.

Kaj je aromaterapija

Aromaterapija je del fitoterapije pri kateri uporabljamo posebne ekstrakte rastlin - eterična olja, ki jih pridobivamo z postopkom parne destilacije ali stiskanja.

Fitoaromaterapija je kombiniranje sodobne fitoterapije in aromaterapije.

 

Zakaj je dobro pri samozdravljenju upoštevati principe sodobne fitoaromaterapije

Določa, kateri del rastline se uporablja pri zdravljenju

Določa sestavo in učinkovino zdravilne rastline

Določa mehanizme delovanja in indikacije za uporabo

Določa učinkovit odmerek zdravilne rastline

Določa način in dolžino dajanja terapije

Določa stranske učinke

Ugotavlja kontraindikacije, tveganja in možne interakcij z zdravili

Zdravilna rastlina je skoraj vsaka živa rastlina, ki raste na zemlji. To pomeni, da vsaka rastlina vsebuje različne fitokemikalije, ki na človeško telo delujejo različno. Torej vsaka rastlina, ki jo vnesemo v telo, deluje nanj, ali nam je všeč ali ne. Če poznamo kemično sestavo ter kako rastlina deluje, jo lahko »izkoristimo«.

Velikokrat tudi nekatere rastline za katere vemo, da so zdravilne, lahko postanejo škodljive, če pozabimo na stanje svojega telesa. Primer bi lahko bila rastlina njivska preslica, ki pri ljudeh z izjemno nizkim krvnim tlakom s svojim močnim diuretičnim delovanjem lahko še bolj zniža tlak in smo v težavah. Z rastlinami je treba biti previden in spoštljiv.

Termini individualnih svetovanj in opis svetovanj

Kako si lahko pomagate na naraven, učinkovit in varen način vam bo svetovala Marija Gorišek fitoaromaterapevt, dipl m. s.

Zdravilne rastline se lahko uporabljajo tudi skupaj z drugimi metodami zdravljenja. Fitoterapevt vam predpiše zdravilne rastline, ki so najboljše za vas v danem trenutku ter vam omogoči varno samozdravljenje še posebej, če že uporabljate sintezna zdravila. Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsaka rastlina za vsakogar. Pri predpisovanju zdravilnih rastlin treba upoštevat tudi že vašo dosedanjo terapijo z namenom, da preprečimo interakcije z konvencionalnimi zdravili.

Fitoterapevt skozi pogovor skuša ugotoviti trenutna vaša neravnovesja ter upoštevajoč znanje in izkušnje skuša odpraviti vzroke in neravnovesja z predpisovanjem zdravilnih rastlin, prehranskih dopolnil in po potrebi spremembo prehrane ter dnevne rutine.

Zdravilne rastline imajo širok in globok terapevtski učinek, vendar če želimo doseči njihov blagodejen učinek, moramo poznati pravilen in varen način uporabe. Tukaj upoštevamo pravilo, da ni vsaka rastlina za vsako težavo. Vsak človeški organizem je svojstven, edinstven zato je tudi terapija individualna.

Večina zdravil iz klasične medicine ni prepreka pri izvajanju terapije z zdravilnimi rastlinami. So pa tudi določene izjeme, ko posamezne rastline ne smemo kombinirati z določenimi zdravili. Fitoterapija je lahko samostojna terapija ali pa klasičnemu zdravljenju podporna, saj lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju. Z zdravilnimi rastlinami si lahko pomagamo na naraven način pri določenih zdravstvenih težavah. Organizem podpirajo v procesu okrevanja, velikokrat pa tudi blažijo stranke učinke konvencionalnih rastlin.

Svetovanje izvaja Marija Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.

Za svetovanja se lahko naročite na naslednjih lokacijah:

Lekarna Lah
Gorkega ulica 18, Maribor
T: 02 320 21 80

Trgovina še pa še Maribor
Ptujska cesta 97, Maribor
T: 02 461 17 01

Trgovina Komarček Postojna
Tržaška cesta 59, Postojna
T: 05 620 12 18